Twickenham Riverside Terrace Group

A riverside in trust for the community

TRTG response to Council short term plan

The first part of the Council’s short-term scheme is to demolish only the pool changing room building which fronts the river. This provides a paved terrace in place of the building at street level, with other landscaping works to an area of the site at the side of Wharf Lane. Public access will only be to these areas, approximately one quarter of the site.

Our interpretation of the Council’s short term plan:

Interpretation of the Council's Scheme B.

Interpretation of the Council's Scheme B.

The above proposals demolish the whole of the existing buildings on the Embankment and create a paved area. Compare the above with our plans (below) for the Embankment frontage (updated 19th December).

Above: Interpretation of the Council’s Scheme B. The proposals demolish the whole of the existing buildings on the Embankment and create a paved area.

Below: the Terrace Group’s plan, which retains the lower part of the existing buildings for community use and reface the existing structure with a new brick cladding and shopfronts.

TRTG Plan

Our plan (above), which retains the lower part of the existing buildings for community use and refaces the existing structure with new brick cladding and shopfronts.

Notes on the Council’s Plan “B” Proposal

We’ve also looked closely at the Council’s sketches.

Our annotations to drawings in Appendix Q of the Council Officer’s report, 10 Dec 2002.

Appendix Q annotations

 

Appendix Q annotations

The estimated cost is £505,000, with the proviso that instructions to proceed are given in Dec 2002. The timescale is given as 15 months assuming a satisfactory planning permission is granted in June 2003. Most of the rest of the site will remain closed. There will be no work to any of the other buildings or the existing toilet block.

This scheme should be judged in relation to the Terrace Group’s own already published plans and the planning permission, already obtained, for a first floor terrace overlooking the river. This requires only the demolition of the upper storey of the pool changing rooms. We would keep the staircase, in order to create a unique view from a terrace overlooking the river frontage. (See here.)

In addition, we’ve allowed for landscaping works to the whole site, creating a biodiversity garden, and installing lighting, fencing and gates.

Our cost of £650,000 includes the cost of providing the enabling development by working with the existing buildings. That would bring in revenue to maintain and improve the site, and the site could be used by the community. If given the go-ahead, we could start now.

We intend to take the challenge, having worked hard to get this far. Our scheme is infinitely adaptable since it has the benefit of minor construction costs. It produces best value from adapting an existing resource, in the best tradition of recycling for today’s use.

Comments are closed.